Du er her: Hjem / Hjem /

 
JEG LAGDE MEG SÅ SILDIG
25. november 07
Melodien i ukens verk er en ballade, som er en betegnelse på noen av de eldste norske folkevisene.
 
Grieg har blant annet arrangert den i op. 30, Album for mannssang. Her hører vi en versjon for obo og orgel, med Brynjar Hoff og Kåre Nordstoga. CDen "Gabriel's oboe" finnes i Simax Classics' nettbutikk.
 
Da man på Griegs tid begynte å skrive ned norske folkeviser, var det balladene man startet med. "Jeg lagde meg så sildig" er en  ridderballade. Disse handler ofte om kjærlighet. Den finnes i mange varianter og er også kjent med en annen tittel: "Han Ole han tjente i konningens gard".
 
Ola T. Landsverk i Telemark sang den slik i 1863, notert av Sophus Bugge:
 
Jeg lagde mig så silde, så seint om en kveld
eg viste inkje kvide at have,
da kom der eit bud ifrå kjærasten min,
at eg sku' te hænnar bortfare,
- Tvinga haver elskúgen hendes -

 
Ludvig M. Lindeman skrev ned denne versjonen i Valdres i 1848:
 
Han Ole tjente i Konningens Gaard,
der tjente han for Klæder og for Føde;
Saa fik han et Brev ifra Rosende-Lund,
som siger at hans Kjæreste var døde.
 
 
Ukens verk er et samarbeid mellom Grieg 07 og Simax Classics. 
 


Brynjar Hoff. Foto © Dag Grundseth fra Hoffs hjemmeside
 

 Kåre Nordstoga. Foto Oslo Kirkemusikkfestival 2005
 
ARKIV:
31.12.07 Ukens verk ønsker et sprudlende, godt nyttår med årets aller siste lydfil: No. 1 "Allegro marcato" fra Norske danser op. 35, som Grieg skrev sommeren 1881 i Hardanger. Geir Botnen og Jens Harald Bratlie spiller firhendig piano. Grieg07.no takker Simax Classics for et flott samarbeid og håper mange er blitt inspirert til å utforske både komponisten og alle de eminente utøverne videre.

10.12.07 Ukens verk er hentet fra "Lyrisk suite", en orkesterversjon av Griegs lyriske stykker. Vi hører "Gangar" og "Troldtog", begge fra femte hefte. Norrköping symfoniorkester fra Sverige spiller, dirigert av Ole Kristian Ruud. CDen heter "Nordic Masterpieces" og finnes hos Simax Classics.

04.12.07 Ukens verk er en sang fra begynnelsen av Griegs opusliste. Teksten er av Adelbert von Chamisso (1781-1838), som også har skrevet "Frauenliebe und Leben", liedkretsen som Robert Schumann har tonsatt. Marit Osnes Aambø synger, med Graham Johnson på piano. CDen heter Grieg, x, Grainger og finnes hos Simax Classics.

25.11.07 Melodien i ukens verk er en ballade, som er en betegnelse på noen av de eldste norske folkevisene. Grieg har blant annet arrangert den i op. 30, "Album for mannssang". Her hører vi en versjon for obo og orgel, med Brynjar Hoff og Kåre Nordstoga. CDen "Gabriel's oboe" finnes i Simax Classics' nettbutikk.

19.11.07 Ukens verk er en marsj hentet fra orkestersuiten "Sigurd Jorsalfar". Opprinnelig var dette scenemusikk til et skuespill av Bjørnstjerne Bjørnson som ble framført ved åpningen av Nationaltheatret i Oslo. Senere omarbeidet Grieg musikken for fiolin og orkester. Arve Tellefsen og Trondheim Symfoniorkester spiller, fra Simax-CDen "Ole Bull - en norsk pionér".

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version