Du er her: Hjem / Hjem /

 
KJÆRE VENN!
12. november 07
Tidlig i november formidlet tre musikere historien rundt vennskapet mellom Julius Röntgen og Edvard Grieg. Cathrine Seim forteller her om begivenheten som fant sted på Troldhaugen.
 
Av Cathrine Seim 
 
"Kjære venn – en musikalsk brevveksling" ble en rørende begivenhet i Troldsalen – for utøvere så vel som for publikum!
 
Temaet brevvenner sto i sentrum for søndagens konsert på Troldhaugen.  
De gode brevvennene ”Edvard Grieg” (Ragnar Holen) og ”Julius Röntgen” (Svein Harry Schöttker Hauge) ga sammen med pianisten Åshild Solberg en gripende opplevelse av vennskapets verdi og viktighet.
 
Konserten var basert på Julius Röntgens (1855-1932) Griegbiografi fra 1930. Boken tar utgangspunkt i Griegs egne dagbøker og brev til Röntgen kommentert av Röntgen selv fra de to komponistene møttes i Leipzig i 1875 til Griegs død i 1907.

Den nederlandskfødte- og Stavangerbosatte filologen og musiker Hanna de Vries Stavland har oversatt Röntgens biografi og skrevet manuset som er bearbeidet og regissert av Hallgjerd Byrkjeland. Forestillingen hadde sin urpremiere våren 2002, og er siden satt opp flere ganger, senest som matiné-forestilling på Rogaland Teater i våres. På søndag kom forestillingen ”hem” til Troldhaugen, noe alle bidragsyterne satt ekstra stor pris på.

Edvard Grieg er viden kjent for sin gode formuleringsevne i både artikler og i de tusenvis av brev som han sendte sine venner, kollegaer og andre han hadde kontakt med gjennom sin dirigent-, musiker- og komponistkarriere. Han hadde meget god innsikt i kultur- og samfunnsrelaterte forhold i samtiden.

Men søndag var det den nære forbindelsen mellom de to komponistene tilhørerne fikk fortrolighet med. Sorger og gleder vennene opplevde ble formidlet med forfatternes egne ord og gjennom utdrag av deres musikk. Dette ga en fin dybde til forståelsen av begivenheter i vennenes liv og relasjonen imellom dem.

Avslutningsvis kom det flotte sitatet fra Griegs brev januar 1903 som viser hvordan Julius Röntgens optimisme støttet en melankolsk Grieg når han måtte ønske;
 
”Na”.  Når barometeret synker altfor dypt, da tar jeg en slurk av din medisin; et høyt, optimistisk, röntgensk ”Na” slipper ut av meg, jeg gnir hendene og spaserer ivrig rundt omkring i rommet. Det hjelper” Det er virkelig utrolig hva du har lært meg med dette ”Na!”.
 
"Kjære venn – en musikalsk brevveksling" fant sted i Troldsalen 4. november


Fra venstre: Ragnar Holen, Åshild Solberg og Svein Harry Schöttker Hauge på Troldhaugen 
Foto: Cathrine Seim
 

Ragnar Holenog Hanna de Vries Stavland
Foto: Cathrine Seim
 
Herman Friele deler ut blomster til de medvirkende aktørene
Foto: Cathrine Seim
 
 
Julius Römtgen
 
 
   
 
 

 

ARKIV:
03.03.08 Vi vil hevde at bidragene fra både offentlige og private bidragsytere har gitt god avkastning – og at Grieg-markeringen 2007 viser at investering i nasjonale kulturjubiléer er god butikk, dersom de håndteres på rette måten, skriver direktør Grung Moe om Grieg 07s sluttrapport som blir presentert i morgen. Fra denne artikkelen kan du laste ned dokumentet.

19.12.07 Fra januar 2008 vil Bergen Offentlige Bibliotek overta Grieg 07s nettsider.

15.12.07 Vi ønsker alle Grieg-interesserte en god julefeiring og godt nyttår! Fra denne linken finner du vårt julekort.

04.12.07 Ny Musikks Komponistgruppe har tatt initiativ til Griegileum, der fire komponister har bearbeidet klavermusikk av Grieg. De nye Grieg-stykkene, sendes på NRK P2, 5. og 12. desember.

03.12.07 - Alle har hørt lyden av vann, men jeg ønsker å presentere lyden på en slik måte at den når ut og griper tak i deg på en ny måte, sier Natasha Barrett om sitt bidrag til Sleppet.

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version