Du er her: Hjem / Hjem /

 
GRIEG I ALLE TONEARTER
04. november 07
 I høst fremførte Njål Sparbo alle Griegs sanger sammen med pianist Einar Røttingen. Dette medførte et større transponeringsarbeid - og nå finnes Griegs sanger for salg - i alle tonearter.

- Selve drivkraften har vært et ønske om å få de ukjente sangene frem i dagen. Folk kjenner dem ikke og synger dem ikke – det er som om de ikke finnes! fortalte Sparbo om motivasjonen for å fremføre Griegs samtlige sanger da vi snakket med ham sist.
 
Som én mulig årsak til at sangene ikke er mer framført, poengterte Sparbo at ikke alle sangene foreligger i transponerte utgaver, slik sangene til de mest betydelige
liedkomponistene i Europa ofte gjør.
 
For å kunne fremføre sangene, gjorde Sparbo et større transponeringsarbeid.
 
- I steden for å ha Peters-utgavene som hovedreferanse, ville jeg jobbe med dikternes originalmanuskripter. Det viste seg at det var store forskjeller mellom originalmanuskriptene og Peters-utgavene; en grov feil, minst, i hver eneste sang!
 
For det meste var det snakk om trykkfeil, men andre ganger at teksten hos Peters hadde blitt modernisert på en måte som ikke var vellykket, forteller Sparbo:
 
- Et eksempel på dette er Bjørnsons: ”Det første Mødes Sødme, det er som Sang i Skoven, det er som Sang paa Voven ...”. Peters har modernisert Skoven til Skogen og Voven til Vågen og rimet Skoven /Voven har dermed gått tapt. I ”Hytten” er teksten ”Kun Himmel, Hav og nøgent Sand” blitt til ”nøgent Land” i Peters-utgaven. Betydningen blir en annen - og dessuten skal det rime med ”Drømmeland” i neste frase. Rimet Land / Land ville neppe H.C. Andersen vært bekjent av!

For å få tak i Griegs sanger i alle tonearter, se denne nettsiden. Intervjuet med Sparbo og Røttingen i sin helhet finner du her.
"Blåbærli" fra Haugtussa (utsnitt)
Litigrafi av Håkon Bleken 
 
 
 
 
Njål Sparbo
Foto: Guri Dahl 
 
 
ARKIV:
19.12.07 På nyttårsaften kunne man høre det siste programmet i UNG Grieg. Vi takker NRK for godt samarbeid i Grieg-året!

28.11.07 Søndag 2. desemberkl. 15.30, vil Generasjonskoret/Buolvvat hylle Edvard Grieg og hans musikk på en matiné i Sparebank 1 sin festsal i Tromsø.

21.11.07 Professor Harald Herresthal, som nylig deltok under vårt Grieg/Dreyfus-seminar i Paris er aktuell med utgivelsen av to nye bøker. Les mer her.

20.11.07 G-kraft er i gang, og Erik Bjørnskau i Aftenposten gjorde mandag et intervju med bidragsyterne den første kvelden. Vi har lenket opp til artikkelen.

12.11.07 Japan er det eneste landet utenfor Norge med en egen, nasjonal Griegkomité. I september og oktober gikk flere store Grieg-arrangementer av stabelen. Aftenposten var til stede, les deres rapport her.

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version