Du er her: Hjem / Hjem /

 
STAMBOGSRIM, OP. 25
28. oktober 07
Ukens verk er på skinner igjen etter et opphold grunnet manglende materiale. Denne uken hører vi en av sangene med tekster av Henrik Ibsen, "Stambogsrim". Mange mener at Ibsen ikke var noen stor lyriker, men op. 25, som handler om lengsel etter kjærlighet, blir framført av sangere over hele verden. Denne versjonen synger Fjodor Chaliapin,  en berømt russisk operasanger født i 1873 som blant annet er kjent for sin tittelrolle i "Boris Godunov". CDen, "Edvard Grieg, The Vocal Music in Historic Interpretations (1888- 1924)" (PSC 1810) finnes i nettbutikken til Simax Classics. 
 
 Jeg kaldte dig mit lykkebud;
 Jeg kaldte dig min stjerne.
 Du blev da også, sandt for Gud,
 Et lykkebud, der gik gik ud;
 En stjerne, ja, et stjerneskud,
 Der slukned i det fjerne. (H. Ibsen)
 
Ukens verk er et samarbeid mellom Grieg07 og Simax Classics.

 
 

  
Fjodor Chalapin
 
 
  
 
 ARKIV:
31.12.07 Ukens verk ønsker et sprudlende, godt nyttår med årets aller siste lydfil: No. 1 "Allegro marcato" fra Norske danser op. 35, som Grieg skrev sommeren 1881 i Hardanger. Geir Botnen og Jens Harald Bratlie spiller firhendig piano. Grieg07.no takker Simax Classics for et flott samarbeid og håper mange er blitt inspirert til å utforske både komponisten og alle de eminente utøverne videre.

10.12.07 Ukens verk er hentet fra "Lyrisk suite", en orkesterversjon av Griegs lyriske stykker. Vi hører "Gangar" og "Troldtog", begge fra femte hefte. Norrköping symfoniorkester fra Sverige spiller, dirigert av Ole Kristian Ruud. CDen heter "Nordic Masterpieces" og finnes hos Simax Classics.

04.12.07 Ukens verk er en sang fra begynnelsen av Griegs opusliste. Teksten er av Adelbert von Chamisso (1781-1838), som også har skrevet "Frauenliebe und Leben", liedkretsen som Robert Schumann har tonsatt. Marit Osnes Aambø synger, med Graham Johnson på piano. CDen heter Grieg, x, Grainger og finnes hos Simax Classics.

25.11.07 Melodien i ukens verk er en ballade, som er en betegnelse på noen av de eldste norske folkevisene. Grieg har blant annet arrangert den i op. 30, "Album for mannssang". Her hører vi en versjon for obo og orgel, med Brynjar Hoff og Kåre Nordstoga. CDen "Gabriel's oboe" finnes i Simax Classics' nettbutikk.

19.11.07 Ukens verk er en marsj hentet fra orkestersuiten "Sigurd Jorsalfar". Opprinnelig var dette scenemusikk til et skuespill av Bjørnstjerne Bjørnson som ble framført ved åpningen av Nationaltheatret i Oslo. Senere omarbeidet Grieg musikken for fiolin og orkester. Arve Tellefsen og Trondheim Symfoniorkester spiller, fra Simax-CDen "Ole Bull - en norsk pionér".

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version