Du er her: Hjem / Hjem /

 
GRIEGSLÅTTENE
18. oktober 07
Grieg Force-utøver Ingfrid Breie Nyhus gjør sin første solo-CD på Griegs eget flygel, i Griegs egen stue på Troldhaugen. 22. oktober blir den nye CD-en lansert.
 
Mesterverket Slåtter, op. 72, står på programmet - i en ny utgave der de opprinnelige slåtterytmene er med inn i Griegs musikk. Søsteren Åshild Breie Nyhus bidrar med de originale slåttene på hardingfele.

Knut Dahle (1834-1921) lærte slåtter direkte fra legendariske spellemenn som Myllarguten og Håvar Gibøen. På sine eldre dager så Dahle at tradisjonen var i ferd med å dø ut, og han tok kontakt med Edvard Grieg for å få ham til å skrive ned på noter de slåttene han hadde lært. Grieg var meget begeistret for prosjektet, og ga oppgaven med nedtegnelsen til fiolinisten, dirigenten og komponisten Johan Halvorsen. Resultatet ble grunnlaget for Griegs Slåtter, op. 72, utgitt i 1903.

Men notasjon av folkemusikk byr på mange utfordringer som man på denne tiden ikke var tilstrekkelig oppmerksom på, særlig med hensyn til den helt spesifikke lokale tilhørigheten - i form av musikalsk dialekt - som hører med til hver slått. Kort sagt var det en rekke sentrale detaljer ved Dahles spill som Halvorsen noterte på en mangelfull måte, 'feil' og uklarheter som forplantet seg videre til Griegs stykker og i senere fremførelser.

For første gang på CD: Ny revidert utgave
Professor Sven Nyhus har lang erfaring med notasjon av hardingfeleslåtter. Han har gjort nye nedtegnelser av disse slåttene - basert på voksrullopptak av Knut Dahle (1912) og sønnesønnen Johannes (1953). Dette arbeidet har også resultert i en revidert utgave av Edvard Griegs Slåtter, op. 72.

Klassisk- og folkemusikk til gjensidig inspirasjon
Søstrene Nyhus har med sin folkemusikalske bakgrunn og klassiske trening spesielt gode forutsetninger for å tolke denne musikken. Ingfrid Breie Nyhus (f. 1978) har studert klaver i Oslo, Helsinki og Hannover, har vunnet en rekke priser, bl.a Den Norske Solistpris i 2005, og er en av Grieg 07s «Grieg Force-musikere». Oppveksten i et folkemusikalsk hjem ligger som rot for hennes musikalske virke, og hun utøver også folkemusikk på zither og klaver.
 
Åshild Breie Nyhus (f. 1975) er fjerdegenerasjons felespiller i sin familie fra Røros, og har også røtter i Hallingdal. Som solist på hardingfele har hun vært engasjert av flere symfoniorkestre i Norden. Utøvelsen av den folkemusikalske arven på fele, hardingfele og nyckelharpe kombinerer hun med virksomhet som klassisk fiolinist og bratsjist, i Oslo Filharmoniske Orkester og Det Norske Kammerorkester.


Ingfrid og Åshild Breie Nyhus på Troldhaugen
  
Ingfrid og Åshild Breie Nyhus på Troldhaugen 
 

Spelemannen Knut Dahle.  Foto: Chris Engell © ub.uib.no
 
 
ARKIV:
03.03.08 Vi vil hevde at bidragene fra både offentlige og private bidragsytere har gitt god avkastning – og at Grieg-markeringen 2007 viser at investering i nasjonale kulturjubiléer er god butikk, dersom de håndteres på rette måten, skriver direktør Grung Moe om Grieg 07s sluttrapport som blir presentert i morgen. Fra denne artikkelen kan du laste ned dokumentet.

19.12.07 Fra januar 2008 vil Bergen Offentlige Bibliotek overta Grieg 07s nettsider.

15.12.07 Vi ønsker alle Grieg-interesserte en god julefeiring og godt nyttår! Fra denne linken finner du vårt julekort.

04.12.07 Ny Musikks Komponistgruppe har tatt initiativ til Griegileum, der fire komponister har bearbeidet klavermusikk av Grieg. De nye Grieg-stykkene, sendes på NRK P2, 5. og 12. desember.

03.12.07 - Alle har hørt lyden av vann, men jeg ønsker å presentere lyden på en slik måte at den når ut og griper tak i deg på en ny måte, sier Natasha Barrett om sitt bidrag til Sleppet.

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version