Du er her: Hjem / Hjem /

 
GRIEG-SEMINAR I PARIS
14. oktober 07
Som ledd i markeringen av Grieg-året blir det avholdt et norsk/fransk seminar med påfølgende konsert i Paris 22 oktober.
 
Utgangspunktet er Griegs humanistiske engasjement; i Dreyfus-skandalen og andre humanistiske og folkerettslige konflikter, og intensjonen er å trekke linjer til dagens konflikter og kampen for å kjempe for ytringsfrihet og verne menneskerettighetene.   
 
Innledere fra norsk side blir professor Harald Herresthal, Norges Musikkhøgskole, og tidligere forhørsdommer i Frankrike, nå korrupsjonsjeger i NORAD, Eva Joly. Fra fransk side deltar Souhayr Belhassen (opprinnelig fra Tunisia), den første presidenten i den internasjonale føderasjon av menneskerettighetsligaer (Fédération Internationale des Ligues des Droits de l’Homme) og Michel Tubiana, advokat og ærespresident i den franske Menneskerettighetsligaen. Sidiki Kaba, ærespresident I FIHD, leder møtet.  
 
Samme kveld inviterer Den Kgl. Norske ambassade til konsert i Musée des Invalides med vert Per Arne Glorvigen, bandoneon og musikerne Unni Løvlid, sang, Joachim Kjelsaas Kwetzinsky, piano, Georg Reiss, klarinett, "Tango for 3": Sverre Indris Joner, piano, Steinar Haugerud, kontrabass, og Odd Hannisdal, fiolin.

Partnere i prosjektet er Den Kgl. Norske ambassade i Paris, Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Raftostiftelsen, Fédération Internationale des Ligues des Droits de l’Homme (FIDH), Utenriksdepartementet og Grieg 07.

Humanisten Grieg
Seminaret er en del av programposten Humanisten Grieg. Med utgangspunkt i Edvard Griegs utsagn: "man må først være menneske, All sann kunst vokser ut av det menneskelige", vektlegger Grieg 07 Humanisten Grieg og etablerer slik markeringens holdningsmessige spillerom.
 
Programposten setter fokus på kunstnerens og kunstens rolle i arbeidet for menneskerettigheter og ytringsfrihet 
 
Seminaret holdes i Palais de la Bourse
Place de la Bourse , 75002 Paris
22 oktober kl. 16.00-18.00
 
Konserten finner sted i Invalidemuseet kl. 20.00
 
 
 
 Eva Joly
 
 
Joachim Kwetzinsky  
 
ARKIV:
20.12.07 Grieg-året 2007 nærmar seg sin ende, og me har samtalt med direktør Ragna Sofie Grung Moe om høgdepunkt og utfordringar. - Om vi har lykkes, er opp til andre å svare på, men ut fra debatter, diskusjoner og kunstnerisk deltakelse vet vi i allefall at profilen har engasjert både dypt og bredt! At vi ville møte en slik entusiasme kunne vi ikke vite på forhånd, men vi er veldig glade for det. For det handler slik jeg ser det, i bunn og grunn om hva Grieg selv står for, at Grieg-arven stadig er aktuell – og forhåpentligvis vil være det i årene som kommer, seier Grung Moe i dette intervjuet.

30.11.07 "Det stadig tilbakevendende problemet når det gjelder menneskerettigheter, er motsetningen mellom universelle rettigheter og nasjonenes suverenitet", skriver Eva Joly i dette foredraget. 22. oktober arrangerte den norske ambassaden i Paris, UD, Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, FIDH og Grieg 07 et Grieg-Dreyfus-seminar i Paris, med professor Harald Herresthal, Eva Joly, Souhayr Belhassen og Michel Tubiana som innledere. Vi presenterer her Jolys innlegg i oversatt versjon.

09.11.07 26. november-1. desember arrangerer Oslo Strykekvartett sin årlige festival, denne gang med Griegs musikk som utgangspunkt - med et bearbeidet, konfronterende og humoristisk blikk. OSKs cellist, Øystein Sonstad, har omarrangert en rekke av Griegs mest sentrale komposisjoner, ”Ballade i g- moll”, Bjørnsons melodrama ”Bergljot”, og hele ”Peer Gynt”! Men han har også fullført Griegs ufullendte F- dur kvartett, i Griegs eget tonespråk! Det blir debatt og mere til - se hele programmet her.

06.11.07 Bian Liunian spiller erhu, et kinesisk strengeinstrument. Da Rikskonsertene introduserte ham for den norske fiolinisten Henning Kraggerud, ble resultatet en turné i Norge i samarbeid med Grieg 07. Siden slutten av oktober har de to reist rundt sammen med pianisten Christian Ihle Hadland og den kinesiske sangeren Wang Yan. - Jeg ville gjerne koble Bian og Henning fordi jeg opplever at de har noe av den samme musikalske friheten både teknisk og musikalsk, sier Lise Lundh, som har vært produsent for prosjektet.

26.10.07 Edvard Griegs engasjement i Dreyfus-saken var utgangspunkt og inspirasjon for et møtested for en dagsaktuell meningsutveksling om ytringsfrihet og menneskerettigheter i Palais de la Bourse, mandag 22.10. Sidiki Kaba ledet seminaret som samlet sett ble en sterk dokumentasjon av de truslene ytringsfrihet og menneskerettigheter står overfor idag. Et engasjert publikum kom med innspill til innlederne i siste fase av møtet. Les mer om arrangementet her.

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version