Du er her: Hjem / Hjem /

 
DUO2B GJØR TRE GANGER GRIEG
22. september 07
Duo2b som består av Jonas Båtstrand, fiolin og Gaute Birklund,klaver fremfører i Grieg-året hans tre sonatene for fiolin og klaver. De har allerede framført sonatene i Tønsberg og Mosjøen og turen er nå kommet til Kristiansand og Oslo.
 
- Vi har spilt en av Griegs sonater mange ganger i konsertprogrammene våre, men ikke før i høst har vi gjort alle tre på samme konsert, forteller Jonas Båtstrand om prosjektet. 
 
- Dette har vært en ny erfaring. Vi har i vår tolkning av sonatene tenkt oss tilbake til de forskjellige periodene i Griegs liv hvor verkene stammer fra. Altså er den første litt naiv og utforskende i uttrykket. Spesielt den første satsen føles søkende og full av overraskelser. Andre sats gir rom for ettertenksomhet til å begynne med, men snur til en dans i midtdelen for så å tenke etter igjen. I den tredje satsen går det unna med mange nye innfall. En absolutt undervurdert sonate som er alt for lite kjent utenfor Norge. 
 
- Etter åpningen er det duket for den andre sonaten som starter i et nytt uttrykk. Melankolsk og søkende,siden lysner det i introduksjonen for så å bli nasjonalromantisk i temaet slik vi så godt kjenner Grieg. Andre satsen synes vi ikke må spilles for langsomt. Grieg bruker her et enkelt men effektfullt tema som er vakkert i seg selv. Midtdelen er lys og bevegelig og vet ikke helt hvor den vil, men så er vi plutselig tilbake i første temaets alvor. Tredje satsen ildner til med en dansesats som må få svinge!
 
- Så etter pause får pipen en annen låt... Her føler vi at dramatikeren Grieg kommer fram. Første satsen på c-moll sonaten er en kombinasjon av et ildfullt tema og lange vakre fraser som får oss til å tenke på bekkebrus om våren... Vanskeligheten her, som så ofte i Griegs musikk, er å knytte sammen de lange frasene med de korte setningene. Etter dette er det virkelig vår igjen i andre satsen, Romansen. Eller som vi ser det, en Grieg som ser tilbake på en tidligere vår... Midtdelen her føles også som opplevelser som har vært... Tredje satsen er tilbake i virkeligheten. Her hører vi trollene danse i det fjerne først, før vi dras med i absolutt nærhet! Lange linjer er det også her som i resten av sonaten og sidetemaet er et typisk eksempel.
 
- På en måte godt ikke Grieg skrev en fjerde sonate, for etter c-moll sonaten er det ikke mye mere å si! sier Båtstrand.
Konserten i Kristiansand finner sted i Sigurd Lie-salen ved Høgskolen i Agder Søndag den 23. September kl.19:00. Konserten gjentas senere på høsten i Oslo.
 
Båtstrand skal spille inn de tre sonatene til våren for det svenske plateselskapet "Intim-Musik", da med den svenske pianisten Niklas Sivelöv. 
 
Om utøverne:
 
Gaute A. Birklund har utdannnelse fra Royal Northern College of Music (Master of Performance), Conservatoire National de Région Montpellier (Classe Perfectionnement) og HiA- Musikkonservatoriet (Grunn og Videreutdanning), under veiledning av Sigurd Slåttebrekk, ,Trygve Trædal, Patrick Zygmanowski og Paul Janes.  
Birklund har virket som Distriktsmusiker i Nordland og har konserterfaring fra Norge, Sverige, Skottland, Frankrike og England. Birklund har og virket som akkompagnatør ved Norges Musikkhøgskole og ved Bårdar Akademiet i Oslo. Han har jobbet som lektor ved St. Hallvard og Atlanten videregående skole.
 
Birklund har fått fremført egne verker av profesjonelle ensembler og spilt på flere musikkfestivaler i Norge og utland, som Kirkefestspillene Kristiansand, KKKK Festspillene Kristiansund, Mendelssohn International Festival, Manchester, Mørke Nu Bodø, Oslo Operafestsival m.fl. Birklund har og spilt live på TV2.
 
Jonas Båtstrand er født i 1973 og kommer fra Nøtterøy. Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole og har også solistdiplom fra Guildhall School of Music and Drama i London. Han har studert med Zakhar Bron, Camilla Wicks og Miguel Negri i Tyskland, USA og Italia. Han har også spilt for mestere som Ruggiero Ricci og Yehudi Menhuin. Han har vunnet flere priser i løpet av studietiden, bant annet æresprisen i Sparre Olsen-konkurransen.

Som solist har han samarbeidet med dirigenter og orkesterledere som Paul Watkins, Terje Mikkelsen, Leon Spierer och Kristjan Järvi. I kammerensembler har han spilt med musikere som Truls Mørk, Niklas Sivelöv, Oslo strykekvartett, Alexander Markovich og Borislav Strulev. Dette har ført han til de fleste land i Europa med påfølgende TV- og radioinnspillinger.

Jonas er også en ettertraktet pedagog og har undervist ved Høgskolen i Agder og gitt mesterklasser blant annet på New Zeeland. Etter å ha arbeidet som konsertmester i Kristiansand, kom han til Norrlandsoperan i januar 2002.Jonas Båtstrand og Gaute Birklund
 
 
 
 
 
 
 

 

ARKIV:
19.12.07 På nyttårsaften kunne man høre det siste programmet i UNG Grieg. Vi takker NRK for godt samarbeid i Grieg-året!

28.11.07 Søndag 2. desemberkl. 15.30, vil Generasjonskoret/Buolvvat hylle Edvard Grieg og hans musikk på en matiné i Sparebank 1 sin festsal i Tromsø.

21.11.07 Professor Harald Herresthal, som nylig deltok under vårt Grieg/Dreyfus-seminar i Paris er aktuell med utgivelsen av to nye bøker. Les mer her.

20.11.07 G-kraft er i gang, og Erik Bjørnskau i Aftenposten gjorde mandag et intervju med bidragsyterne den første kvelden. Vi har lenket opp til artikkelen.

12.11.07 Japan er det eneste landet utenfor Norge med en egen, nasjonal Griegkomité. I september og oktober gikk flere store Grieg-arrangementer av stabelen. Aftenposten var til stede, les deres rapport her.

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version