Du er her: Hjem / Hjem /

 
GRIEG GALLA OG URFREMFØRELSER MED BFO
04. september 07
5. og 6. september markerer BFO 100årsdagen for Griegs død med Grieg galla. Leif Ove Andsnes er solist i amoll-konserten, mens en rekke skuespillere medvirker ved utdrag av Peer Gynt i konsertversjon.  
 
Griegs eget orkester markerer Norges største komponist og sin tidligere sjefdirigent med en Grieg gallakonsert både onsdag 5. september og torsdag 6. september. Leif Ove Andsnes er solist i a-mollkonserten. Orkesteret spiller sørgemarsjen over Rikard Nordraak, og fire av Norges ledende skuespillere og én sanger slutter seg til orkesteret i utdrag fra Henrik Ibsens «Peer Gynt».

Dirigenten Ole Kristian Ruud har høstet mange lovord for sine tolkninger i forbindelse med BFOs cd-serie med komponistens orkestermusikk.
 
Forestillingen spilles inn på DVD og tas opp av NRK TV.
 
I Griegs fotspor 
 
I neste uke belyser orkesteret musikk av komponister som på ulike vis har latt seg inspirere av Grieg.
 
Hele tre urfremførelser er med i denne hyllesten til Norges nasjonalkomponist.
 
Komponistene bak verkene, Knut Vaage, Lars Petter Hagen og Bjørn Andor Drage, er alle sentrale skikkelser i dagens norske komponistmiljø.

I tillegg byr konserten på musikk av Sæverud, Schnittke og Thommessen. Harald Sæveruds scenemusikk til Peer Gynt er komponert i 1947-1948 til Hans Jacob Nilsens «antiromantiske» oppsetning av dramaet på Det Norske Teateret. «Hommage à Grieg» av den russiske komponisten Alfred Schnittke var et bestillingsverk til Grieg-jubiléet 1993. Dette verket er et bearbeidet mellomspill fra Schnittkes ballettmusikk til Peer Gynt som hadde sin uroppførelse i Hamburg i 1989. Olav Anton Thommessens «Makrofantasi over Griegs a-moll konsert» ble urfremført under Festspillene i 1980.

Thommessen har forklart at verket bygger på en pedagogisk idé: «Ved å innlede komposisjonen med elementer fra Griegs konsert, og så gå gradvis over til mitt eget stoff, bygger egentlig verket på en allmenn og kjent pedagogisk idé – fra det kjente til det ukjente. Jeg trodde at det ville pirre publikums nysgjerrighet og øke engasjementet for et moderne musikkverk».


 

Bergen Filharmoniske Orkester
Foto: Erik Reitan
 
 
Knut Vaage
Foto: Morten Krogvold
 
 
Bjørn Andor Drage
Foto: Ole Mada
 
 
Olav Anton Thommessen
Foto: Lisbeth Risnes/MIC 
  
 
ARKIV:
19.12.07 På nyttårsaften kunne man høre det siste programmet i UNG Grieg. Vi takker NRK for godt samarbeid i Grieg-året!

28.11.07 Søndag 2. desemberkl. 15.30, vil Generasjonskoret/Buolvvat hylle Edvard Grieg og hans musikk på en matiné i Sparebank 1 sin festsal i Tromsø.

21.11.07 Professor Harald Herresthal, som nylig deltok under vårt Grieg/Dreyfus-seminar i Paris er aktuell med utgivelsen av to nye bøker. Les mer her.

20.11.07 G-kraft er i gang, og Erik Bjørnskau i Aftenposten gjorde mandag et intervju med bidragsyterne den første kvelden. Vi har lenket opp til artikkelen.

12.11.07 Japan er det eneste landet utenfor Norge med en egen, nasjonal Griegkomité. I september og oktober gikk flere store Grieg-arrangementer av stabelen. Aftenposten var til stede, les deres rapport her.

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version